Hae tästä blogista

maanantai 9. huhtikuuta 2018

Miksi vapaaehtoisuutta pitää koordinoida?

Tulisiko sinun mentyä naapurisi avuksi spontaanisti, pyytämättä? Onko sinun helppoa lähestyä avun tarvitsijaa? Itse olen huomannut, että ujostelemme tarjota noin vain toiselle apua, vaikka meillä olisikin aikaa tai resurssia niin tehdä. Se ei ehkä ole kulttuurissamme tavanomaista, tai ainakaan tässä ajassa tyypillinen toimintatapa.

Siksi tarvitaan vapaaehtoistoiminnan koordinointia, mikä onkin kolmannen sektorin toimijoiden erityisosaamista ja jopa järjestökentän yhteiskunnallinen tehtävä. Tarvitaan rakenteita ja tarvitaan työntekijöitä, jotka saattavat yhteen apua tarvitsevan ja vapaaehtoisen, joka on valmis tavallisen ihmisen taidoin helpottamaan toisen ihmisen arkea.

Lahden Diakonialaitoksen vapaaehtoisia Dilan Tammipuistossa.

Myös avun ja tuen tarpeessa olevat tarvitsevat kanavan, jota kautta pyytää apua. Lapsiperheille se voi olla neuvola, nuorelle koulukuraattori tai ikäihmiselle kotipalvelun työntekijä. Nämä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset puolestaan ovat yhteydessä vapaaehtoistoimintaa koordinoiviin tahoihin ja välittävät tiedon perheestä tai ihmisestä, joka olisi valmis ystävystymään uuden ihmisen, vapaaehtoisen, kanssa.

Meillä Diakonialaitoksella on ollut onni saada mukaan innokkaita, sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka haluavat tehdä hyvää. Tällä hetkellä jopa 250 päijät-hämäläistä toimii Diakonialaitoksen koordinoimana vapaaehtoistehtävissä Lahden alueella. Diakonialaitoksella vapaaehtoistoimintaa koordinoi seitsemän työntekijää - mutta todellisuudessa näiden seitsemän työpanoksella 250 ihmistä pääsee tekemään hyvää ja tuhannet ihmiset, lapset ja aikuiset, saavat apua ja helpotusta arkeensa.


Muun muassa Lahden Diakonialaitos ja Lahden ensi- ja turvakoti ry koordinoivat vapaaehtoistoimintaa Lahden alueella.




Lahden Diakonialaitos koordinoi vapaaehtoisia pikkulapsiperheisiin ja mentoreita nuorten tueksi Särö-vapaaehtoistoiminnan puitteissa. KotiKummit -projekti puolestaan yhdistää yksinäisiä kotipalvelun asiakkaita ja vapaaehtoisena toimivia. Näitä toimintoja rahoittaa STEA. Lisäksi Diakonilaitoksella työskentelee yhteisökoordinaattori, joka koordinoi Dilan asumispalveluissa vapaaehtoisia ulkoiluavuksi ja ystäviksi ikäihmisille.

Haluaisitko Sinä olla mukana tekemässä hyvää? Löydät lisätietoa Diakonialaitoksen vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista: http://www.dila.fi/diakonia
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti